Wat is een sedumdak
Wat is een sedumdak
Een sedumdak is een dak dat bedekt is met planten.
Afhankelijk van het soort beplanting en het concept,
spreekt men over extensieve en intensieve groendaken.
Een aantal voordelen van een Sedumdak:
Gezondheid & milieu verbeteren
Verhoogt levensduur van het dak
Betere warmte & geluidsisolatie
Biodiversiteit & leefomgeving nemen toe
Bij extensieve groendaken is het niet de bedoeling dat het dak vaak betreden wordt. Deze sedumdaken of vegetatiedaken zijn vooral begroeid met mossen, vetplanten of kruiden, eenvoudig in onderhoud, maar niet beloopbaar als gebruiksdak. Dit type vegetatie wordt gekenmerkt door een vrije groei en een ongeorganiseerd uitzicht.
Sedums worden geplant in een speciaal hiervoor ontwikkeld substraat van minimale dikte (slechts enkele enkele centimeters) en is onderhoudsarm. De vegetatie is leverbaar onder de vorm van voorgekweekte matten; die uitgerold en goed gelegd moeten worden.
Een dak met sedum erop is onderhoudsvriendelijk als deze bodembedekkend is. Staan er veel bomen rond het dak dan is het goed om een of twee keer per jaar de afvoeren te controleren en schoon te houden.
Verwijder ook scheuten van bomen (bijv. eikels) en onkruid dat tussen het sedum kan groeien. Maaien hoeft bij sedum niet; enkel langs de randen bijwerken als de sedum te ver doorgroeit. Wanneer er grind langs de randen ligt volstaat het ‘doorrollen’ van het grind.
De opbouw van de lagen en de dikte van de substraatlaag bepaalt hoeveel er bemest en water gegeven moet worden. De substraatlaag is een arme voedingsbodem van korrels, geschikt voor sedum/plantjes en minder voor onkruid. Een substraat laag van vier centimeter en meer is onderhoudsarm. Is de substraat laag dunner dan kan enkele keren per jaar bijvoeren nodig zijn (speciaal groendakvoer is bij groendak verkrijgbaar). Wanneer de beplanting wat terugloopt is bijvoeren aan te bevelen. Water geven zal enkel nodig zijn tijdens zeer droge perioden, hoewel plantjes best van water houden op zijn tijd.